piektdiena, jūnijs 11, 2010

# 86, # 63 EKO kosmētika

Pirms nedēļas aiz nepareizi saplānota laika Rīgā, nokļuvu tur, kur jau sen, sen, ļoti sen gribēju nokļūt. Vietā, kur man kaut ko iemācītu uztaisīt pašai :) Apmeklēju nodarbību, kurā man pastāstīja šo to par kosmētiskajiem līdzekļiem un to, kā pašai tādus pagatavot mājas apstākļos.

šajā nodarbībā mēs arī uz vietas pagatavojām Ziepes, lūpu balzāmu un sejas krēmu.
Izrādās viss ir gana vienkārši - nedaudz ķīmijas, karsēšanas, jaukšanas, kulšanas, vārīšanas un pats galvenais - vēlmes un arī zināšanas.

Ir tikai viena problēma - tagad esmu kļuvusi atkarīga... nevaru vairs paskatīties ne uz vienu no pirktajiem krēmiem, kas stāv manā vannasistabā, kā arī stundām varu sēdēt dažādos portālos un lapās meklējot labākās receptes saviem nākamajiem eksperimentiem. Noteikti pagatavošu sev pretodu līdzekli un sejas toniku (tam vēl neesmu atradusi ideālo recepti).

Taču tas, ko uzzināju - mani tiešām šokēja.
1. mēs caur ādu uzņemam sevī pilnīgi visu tātad arī to drausmīgo ķīmiju, kas ir visos kosmētiskajos līdzekļos. Vīrieši uzreiz var nesākt priecāties par to, ka nelieto kosmētiku - jo redz - gan šampūni, gan dušas želejas un viss pārējais tāpat satur daudz slikto un nevajadzīgo vielu :(
2. visvairāk mani šokē tas, ka piem., Jonsons baby eļļina, kas ir paredzēta maziem zīdainīšiem ir izgatavota no sintētiskās eļļas, kas iegūta no naftas produktiem. Bāc... no vienas puses - nekur jau nav stāstīts un reklamēts, ka tā būtu ekoloģiska, tomēr ja tā ir speciāli paredzēta maziem bērniem, tad taču tai būtu jābūt labai. Tagad es pat sev vairs nevaru šo eļļu uzsmērēt.
3. Par šampūniem runājot ir paredzēts, ka cilvēks pēc tam, kad no matiem ir izskalotas putas, matus skalo vēl vismaz 7 minūtes. Kurš tā dara? tā mēs caur matiem uzņemam atkal virkni nevajadzīgās ķīmijas.
4. Kas kopīgs visiem tiem ilgdzīvotājiem simtgadniekiem? tas, ka viņi visi dzīvo reģionos, kur ir ierobežots daudzum ūdens, un attiecīgi viņi retāk mazgājoties arī mazāk uzņem šo ķīmiju.
5. Stendera kosmētika neesot ekoloģiska - Ahaa... arī tas jau nekur nekad neesot reklamēts, bet es Stendera izstrādājumus vienmēr esmu uztvērusi kā labus :D
6. Krāsvielas - gandrīz katrā kosmētiskajā līdzeklī ir krāsvielas. un ja agrāk tika apgalvots, ka tās cilvēkiem lielu postu nenodara, tad tagad pētījumos ir atklājies, ka cilvēka organisms satur jau pārāk daudz visu šo krāsvielu

nu vēl protams, visādi jauni sīkumi, kas mani vismaz uz laiku attur no kosmētikas līdzekļu iegādes un vēlmi pašai gatavot ko ekoloģiskāku.

tā nu - es ar šo nodarbību izpildīju divus savus 101 lietas saraksta punktus - uztaisīju ziepes, kā arī pats par sevi - apmeklēju DIY kursus. :)


P.S. ja kādam ir vēlme uz kādu ekoloģisku kosmētisko produktu, varam sazināties un mēģināt atrast ideālo recepti un pagatavot kaut ko.

2 komentāri:

Anonīms teica...

Vai varētu uzzināt, kur iegādājāties attēla redzamo katliņu vārīšanai ūdens peldē? Paldies par atbildi jau iepriekš!

agnese teica...

šis konkrētais katliņš ir kursos, ko izmantojām, bet mājās es izmantoju parastu katliņu. Ja nav vajadzīga augsta temperatūra, tad pat pietiek ar to, ka uzvāru ūdeni un ieleju visparastākajā bļodā, urā ielieku attiecīgo trauciņu sildīties un kausēt sev vēlamo eļļu vai sviestu.
Būtībā der jau jebkurš katliņš