pirmdiena, jūnijs 14, 2010

Portulaks



Portulaks esot garšaugs. Vismaz manā garšvielu kastītē ir tādas garšvielas - tādēļ arī pavasarī savā garšaugu dobītē izlēmu iesēt portulaku.

rezultātā no visiem garšaugiem, kurus sēju - portulaks bija viens no retajiem, kas izauga - un nu man viņa ir ļoti daudz, jo viņam patīk mani siltumnīcas apstākļi un aug visai brašs :)


tādēļ, ja kādam ir vēlme iestādīt savā dārzā, siltumnīcā vai puķupodā uz palodzes - tad noteikti varu uzdāvināt kādu stādiņu, citādi būs jāsāk domāt, ko ar viņiem darīt.
es gan lasīju, ka tā kā tas ir dienvidzemju augs, tad viņam labāk patīk siltums (tātad dārzā varētu nepatikt).

"Portulaks ( Portulaca oleracea L.) ir viengadīgs dārzenis, ko dienvidu zemēs diezgan bieži izmanto pārtikā. Arī mūsu klimatiskajos apstākļos, īpaši, siltumnīcās portulaku var audzēt un tā jaunās, mīkstās lapiņas izmantot pārtikā kā salātus. Jaunākie pētījumi liecina, ka portulaks pārtikā mēreni pastiprina asinsspiedienu un stimulē sirds-asinsvadu sistēmu, bez tam tas stimulē arī insulīna izdalīšanos, tāpēc īpaši ieteicams cukura diabēta gadījumā, kad vienlaicīgi ir pazemināts asinsspiediens."
Avots

pagaidām šiem stādiem ir daudz lapiņu (ko var lietot salātos), varbūt vēlāk izaugs arī pats "dārzenis" :D

citur lasīju, ka Portulaks satur C vitamīnu un minerālvielas, tas tīra asinis, mīkstina zarnu trakta darbību, ir labs pret garīgu nogurumu un bezmiegu.

es domāju, ka varbūt arī mēģināšu tās lapas vai nu sasaldēt ziemai, vai arī sakaltēt, kā garšvielu samalt

Nav komentāru: