sestdiena, janvāris 16, 2010

Katalītiskie mehānismi

Tā kā savu maģistra darba tēmu esmu izvēlējusies saistībā ar darbinieku motivāciju krīzes laikā, tad šobrīd iegūstu daudz informācijas par motivāciju kā tādu un pārmaiņu vadību.
pagaidām visinteresantākā motivācijas metodee saucas KATALĪTISKIE MEHĀNSMI - galvenā ideja ir tāda, ka radīt darbiniekā vēlmi pašam virzīties uz priekšu, liekot pašam domāt. Daži no šiem mehānismiem ir visai radoši, bet citi ļoti skarbi - taču iedarbīgi.

Taču nestāstīšu par šo mehānismu kā tādu, bet gan divus piemērus, kā šos mehānismus izmantoja savā privātajā dzīvē divi cilvēki.

Students pabeidzot universitāti, gribēja veidot savu uzņēmumu, taču atrada labu darbu un tad nosolījās sev, ka pēc 5 gadiem, kad būs atmaksāts studiju kredīts, viņš aizies no darba un izveidos savu biznesu. Tas, ko viņš izdarīja - uzrakstīja atlūgumu ar datumu pēc pieciem gadiem un iedeva to sev uzticamam cilvēkam ar norunu - ja viņš pēc 5 gadiem vēl nebūs aizgājis no darba, tad, lai šis cilvēks nosūta viņa atlūgumu pa pastu viņa vietā uz darba vietu.

Savukārt, otra situācija bija kādai ārštata žurnālistei, kura bija tik ļoti pārstrādājusies, ka vispār nepavadīja laiku ar saviem bērniem, jo viņa nespēja atteikties no neviena piedāvājuma, kaut arī naudas vienmēr pietika. Tas mehānisms, ko viņa izstrādāja bija tāds - tika izveidots ienākumu līmenis līdz kuram, viņa varēja strādāt - ikreiz, kad viņa piekrita kādam papildus darbam, kas bija jau virs šī ienākumu līmeņa - viņa maksāja savai māsai soda naudu 200 dolārus. Tā viņa turpmāko gadu laikā bija laimīga un daudz brīva laika varēja pavadīt ar bērniem, un savai māsai viņa maksāja šo soda naudu tikai 2 reizes, jo abas reizes izteiktais piedāvājum bija pārāk ienesīgs, lai no tā atteiktos.

Būs jāizdomā kāds katalītiskais mehānisms arī man priekš savu personīgo mērķu sasniegšanas - vienīgi baidos, ka nespēju būt tik skarba pret sevi :)

avots: grāmatu sērija HARVARD BUSINESS REVIEW ON Biznesa atveseļošana

Nav komentāru: