otrdiena, februāris 02, 2010

uzvarētājs ir viens


esmu sākusi lasīt tās grāmatas, kas jau labu laiku stāv rindā manā plauktā. šoreiz Koelju pēdējais tulkotais darbs "Uzvarētājs ir viens".
Par šo darbu varu teikt tikai to labāko un man ļoti patika un likās interesanta Kolju pieeja šim darbam.

Grāmata, kuras notikumi sāk risnāties plkst 3:17 naktī un beidzas plkst 1:55 jau nākamajā naktī, līdz ar to notikumi risinās tikai vienu diennakti, taču kura ir vairāk kā 400 lpp bieza un kurā paralēli ir arī visa veroņu iepriekšējā dzīve.

Patika, ka galvenie daži varoņi bija katrs ar savu sapni, mērķi un veidu kā sapņi piepildījās, taču laika gaitā visi tie likteņi savijās cieši kopā un tika izpostīsti visi kā viens - ar vienu notikumu.
Un iespaidu atstāja arī spēcīgais sajūtu, domu un emociju attēlojums, kas parāda divu cilvēku - pilnīgi pretējas domas par vienu un to pašu notikumu, sajūtām. Tas spilgti parāda to, ka kartam no mums šajā dzīvē ir sava izpratne par otru cilvēku, par notikumiem un sajūtām... katrs secinam savu un daram savu... un vienmēr liekas, ka mans viedoklis ir taisnīgais, pareizas.. taču parasti jau abas versijas ir patiesas... tikai katra ir ar uzsvaru uz to, ka cietējs esi tieši Tu, nevis otrs.

Vienīgais, kas man nelikās ticami bija tas, ka divi galvenie grāmatas varoņi bija krievi... un, man jau liekas, ka cilvēkam no citas, pavisam pretējas kultūras un tautības ir grūti rakstīt par citu tautību pārstāvjiem, pat ja ir ievākts ļoti daudz informācijas... Bet tas bija tikai tāds man skatījums.. jo patiesībā, jau katrs cilvēks ir individuāls un citādāks neatkarīgi no tā, kādas tautības pārstāvis tas ir.

Šī laikam ir pirmā Koelju grāmata, kuru gribētu redzēt ekranizētu TV, jo ja to uzfilmētu tādu kā tā ir uzrakstīta - tā varētu būt iespaidīga. Viss tas glamūrs, aktieri, notikumi... domāju, ka man patiktu :)

"Šis nav trilleris, bet mūsu pasaules nežēlīgs spogulis"
vārdi ar kuriem sākās grāmata un vārdi, kas vijās tai cauri visā garumā... un pilnīgi noteikti... daudziem cilvēkiem dzīve risinās kā nežēlīga cīņa un bailes

2 komentāri:

kores teica...

http://kores-lurix.blogspot.com/2009/11/gramatas-33-un-34punkts-izlasito.html

agnese teica...

nu tieši tā - šī nav tipiska Koelju grāmata un es ticu, ka daudziem varētu nepatikt...

..bet man patika.
protams, slavas spožums un posts ir zināms, tomēr te bija vairāk par tipisko Holivudas slavu.. arī policista vēlme pēc panākumiem bija tas pats..

un vēl iespaidu atstāja tas, ka izdzēšot vienu dzīvību - tiek izdzēsts, nevis viens sapnis, bet vairāki...