trešdiena, augusts 17, 2011

ir labi zināt

Dikti man gribas padalīties ar informāciju, ko dzerot tēju pie Aijas uzzināju no viņas māsas.
To, ka pēc fizikas (optikas) likumiem attēls uz pretējās plaknes veidojas apgriezts, es it kā atceros, ka skolā mācīja. Bet tā bija tikai lieta, kas bija jāiekaļ un tālāku jēgu manā dzīvē neieguva.
Līdz Inese pastāstīja par PAŠTAISĪTU FOTOAPARĀTU - pilnīgi nopietni, un izrādās viss ir pavisam vienkārši. Katrs, ko tādu var uztaisīt, tikai pēc tam būs jādomā kā attīstīt.

Pamatprincips darbojas šādi:
* paņem kādu kasti, kurai ir pilnīgi melna iekša (vai nokrāso, izlīmē to melnu).
* kastes dibenā novietosi fotopapīru, uz kura projicēsies attēls
jo lielāka kaste, jo lielāku fotopapīru varēs ievietot kastes dibenā un attiecīgi uzreiz arī iegūt lielāku fotogrāfiju
* kastes vākā, kas ir pretī dibenam izdur nelielu caurumiņu (caurimiņam ir jāizdomā arī aiztaisāmais - Inese ar melno izolācijas lentu to līmēja ciet, ja atceros)

Nu un šī "fotoaparāta" darbība ir sekojoša. Novieto kasti uz stabilas virsmas pret to, ko vēlies fotografēt. Atver vaļā to mazo caurumiņu un apmēram minūti paturi vaļā (laiks kādu tur vaļā ir atkarīgs no gaismas daudzuma, kas ieplūdīs kastē, visticamāk arī no caurumiņa lieluma, šeit ir jāeksperimentē vai jāmeklē vairāk informācijas). Pēc tam atkal caurumiņu aiztaisa.
Kasti var atvērt tikai tumša vietā, lai izņemtu ārā to fotopapīru. Un tālāk jau fotopapīrs ir jāmērcē tajos šķīdumos un tē teikt - jāatīsta (kas arī būtu vissarežģītākais šajā procesā).
Taču tas tiešām darbojas, redzēju īstas bildes. :) Vairāk informācijas var meklēt pie māsas gūgles pēc atslēgvārdiem "pin hole camera".

Taču ir vēl viena interesanta lieta, kas darbojas pēc šāda paša principa, ko es noteikti pati vēlētos izmēģināt jeb izbaudīt uz savas ādas. Izrādās, ja mēs pilnībā varētu ienest tumsu (gaišā dienas laikā) telpā (respektīvi nopakojot visus logus un durvis) un uztaisītu mazu caurimiņu (piem. logā) un paši atrastos tajā telpā, tad uz pretējās sienas mēs redzētu šādu pašu attēlu, kas ir ārā.
Šim noticēt man ir grūtāk, lai gan princips ir tieši tas pats. Tā, ka būs jādabū kāda liela, liela kaste, kurā varētu iesēsties un jāizdur tur caurumiņš, lai pārliecinātos par fizikas likumu darbību. KĀPĒC SKOLĀ FIZIKAS SKOLOTĀJI NEPRAKTIZĒ ŠO PAŅĒMIENU? visu mūžu atcerētos.
Ja vairāk interesē šī lieta, tad iespējams Gūgle padalīsies zināšanās, ja pajautāsi tai "camera obscura". Izrādās Edimburgā (es ceru, ka nejaucu tagad) ir muzejs, kurā par visu šo var pārliecināties dzīvē un izbaudīt vēl labākas prātam neaptveramas lietas.

foto no gūgles personīgajiem arhīviem

2 komentāri:

kores teica...

tas jau izklausās pēc Brainiac :D

agnese teica...

..nu vai tad tik traki?